Wednesday 29 January 2014

Кухонная tarixi

Son illər dizaynerlər inter'interyerlərin dünyanın yetirməyə başladılar diqqət mətbəx əşyaları və şəraitdə mətbəxinin ümumi. Əvvəlcə mətbəx deyil, xidmət yer qida qəbulu və уютных ev посиделок. Tarixi salnamələr məlumdur ki, mətbəxin istifadə yalnız yemək üçün, bəzən tikmə və глажки, orada qidalanır кучеров və лакеев, bir sözlə, mətbəx daimi idi подсобным sahəsi, həmişə "qara" çıxışı, aparıcı üçün nərdivan дворового altında'езду. Sovet illərində hakimiyyət israr etdi ki, sakinləri üçün istifadə etdiyiniz yalnız bir giriş, bir qayda olaraq, qara, beləliklə, evinə daxil insandır оказывался mətbəxdə. Belə ki, mətbəx oldu ən məşhur yer mənzildə: indiyə qədər кухнях dərsləri öyrənmək, dissertasiya yazılır və qəbul edilir qonaqlar.

Əsas məişət texnikası, ötən müddət - soba. Onun ərzaq hazırlayanlar, onun сушили коренья, giləmeyvə, səməni, göbələk. I pyotr dininin bu davranışına odun'яне sal: onun sarayında il Peterburqda idi сооружена (təbii ki, holland манер) nümayəndələrindən biri olan boşqab. Və hələ o vaxtlar kimi sal istifadə olunub hissəsi rus soba. Rus (daha doğru danışmaq "zavinul özünün konstruksiya etdiyi nəfəsli") soba "işləyib" iki rejimdə illik və зимнем. Birinci halda əmələ zamanı сгорании isti qazlar daxil olurdu dərhal truba, ikinci isə tüstü направлялся labirent borular, попадал bu отопительную kamera və sonra вырывался bayıra. Кухонное istilik üçün istifadə olunmadıqda istilik bütün sahələrinin.

Ənənəvi olaraq, rus mətbəxində üstünlük təşkil edir proseslər томления, тушения və варения. İş burasındadır ki, əvvəllər istifadə imkanı soba аккумулировать istilik: hazırlayanlar qida gündə bir dəfə - səhər, оставляли приготовленное olan soba ilə qədər, nahar və ərzaq isti saxlayır. Buradan xüsusiyyəti rus кулинарной texnika edən qorunub saxlanmışdır və bu gün: həsrət bu zavinul özünün konstruksiya etdiyi nəfəsli soba щи - unikal, heç nə ilə heç сравнимое yeməyi. Tətbiqi ilə boşqab qaynatmaq və тушить az oldu, m'ət öyrəndim qızartmaq üçün ayrı-ayrı порционными dilimləri əvəzinə bütöv bir тушки. Кухонная sovetlikləri da dəyişib. Və burada təsir alman təsiri - 'meydana кастрюля, шумовка, противень və sair. Peter müraciət edib, rus умельцам çağırışı ilə azad "hər öz qabları cür ustalıqla применяясь qarşı заморского". Belə ki, 1724-cü ildə yaradılıb məşhur fabriki İsə. Yanına. Гребенщикова, harada oldu nə qabları biri обожженной gildən ilə rəngli mina, eləcə də) " və çini.

Xüsusiyyətlər cooking stil məişət cihazlarının və inter'jer mətbəxinin bütün dövrlərdə olmuşdur əks etdirən bir-birinə. XIX əsrin əvvəllərində heç bir xüsusi təyinatlı mexanizmlərin və üsullar hazırlamaq üçün yeməkdən yox idi nəzərdə tutulur - əsasında növ mətbəx əşyaları qalmışdılar zehni və ixtiraçılıq ev yiyəsi. Helen Молоховец, məsələn, özünün məşhur kitabı "Hədiyyə gənc хозяйкам" tövsiyə процеживать bulyonu vasitəsilə опрокинутую табуретку, ayağları olan натянута тканевая salfet.

Əsas qurğuları, uzaqdan напоминающие müasir бытовую texnika, polad mexaniki терки və m'мясорубки. İlk qeyd q'ясорубці rast gəlinir ki, XIX əsrin sonunda və xaricdə. Sərgidə Буффало (ABŞ), nədir bir şey kimi sərgi nailiyyətlər xalq təsərrüfatının, m'ясорубка səbəb böyük müvəffəqiyyəti yaratmışdı. Mətbuat hər хвалила новоиспеченный mexanizmi və deyirdi haqqında триумфе невиданных üsullar mətbəxdə, xeyli almanı yüngülləşdirir əmək sonra хозяек. Kataloq eyni sərginin rast gəlmək olar ilk терку барабанного tipli "üçün протирки редиса, кокоса, balqabaq, лимонов, pendir, кабачков və i.a.. ". Təbii ki, bu, texniki tərəqi tuturdular, bir çox yerləri, mətbəx, весили heç bir kiloqram, onların çətin idi yumaq və onlar tez ржавели. Rusiyada isə hazırda üçün daşları məhsulları üzrə старинке istifadə ступкой, sadə metal теркой və ситом.

Nədənsə məhz XIX əsr пришелся bumu yaradılması çoxsaylı mətbəx yeniliklərin: daha 185 patent qeydə alınmışdır yalnız bəziləri üçün кофемолок və ətrafında 500 - üçün hər cür kartof-яблокочісток. 'görünür, ilk тостеры və hətta doldurucular сосисок. Maraqlı fakt: amerika ədəbiyyatında ilk, bir az саркастическое qeyd haqqında oxşar bir şeydir посудомоечную maşını rast gəlinir, hələ 1867-ci ildə kitab Luizanın Мей Олкотт "Yaxşı arvad": "... faydasız görünən dəmir mallar: игрушечной копилки üçün медяков qədər möcüzəvi tank, yuyucu qabları cüt və təhdid partlatmağı zamanı bu prosedurlar ".

Rus ənənəvi mətbəx şəraitdə siyahısı dəmir malların, indi daha 700 ədəd: таганки, чапельнікі, ухваты, вальки (indiki качалка), formaları üçün, çörəkçilik və pasxa. Таганок - bu və ya обруч üçün ножках, служивший подставкой üçün qab, əgər ərzaq hazırlayanlar, düz yanğın, və ya плоское dəmir üzük olan 175 mm, üç приваренных ona ножках. Чапельнікі (uyğunlaşma üçün əkin və götürmə сковороды olan soba) ~ təmsil uzun (45 dən 50 sm) dəmir стержни az разветвлением sonunda. Rod чапельніка насаждался və ya вставлялся iti черенком və ya надевал втулкой ağac'яну рукоятку. Unikal cihaz üçün кип'кипячение suyunun analoqu olan heç bir başqa ölkədə dünya самовар. Keçmişdə hər bir evdə самовар keçirilən mühüm yer inter'daxili salon və ya yemək otağı, hara выносился mətbəx üçün xüsusi чаепития. Zamanı трапезы onun qoyurdular ki, masa və ya xüsusi stolu, çay разливала sahibə və ya yaşlı qızı. Самовар ibarət idi vaza (ney - жаровня üçün kömür ilə boru), ручек, конфорки заварного чайника, носик açarı ilə. Tədricən самовары polad kimi чайники deyil, dekorativ vaza, çatırdı hər şey daha asan və строже və nəhayət, oldu электрическими.

Baxmayaraq ki, bütün sovetlikləri rus mətbəxində idi, son dərəcə sadə, mövcud olub-elə bir sahəsi olan инженерная fikir dövrün tutdu tam gücü. Bu 1755 ildə II Yekaterina издала fərman разрешавший "biri yalnız дворянам və heç kimə daha çox" istehsal araq. Водкой sonra adlanırdı və yalnız "ароматизированные" araq. Винокурение oldu imtiyaz bünövrəsi qoyulub və никаким vergiyə deyil облагалось, ona görə də помещики küsdüyü olan ixtira və təkmilləşdirilməsi, müxtəlif перегонных sistemlərinin, mexanizm və təmizlənməsi spirtlər (adətən istifadə yalnız təbii коагулянтов - яичного zülal, süd, daha достигалось yüksək keyfiyyətli təmizlənməsi) və müxtəlif yollarla ароматизации. Araq çıxdı "kimi təmiz kristal"isə перегонные aparatları idi, nə də predmeti, iftixar. Hər помещик belə hesab edirdi ki, şərəf işi ola наливки və tinkturası bütün hərfləri əlifba: анисовая, birch, вишневая, грушевая, дынная, ожидова, Жолудева, зверобойных, ірговая, калинова, q'ятна, Ноготкова, облепиховое Üçün... "idi, daha угостить". Gah zamanı şənliklərindən помещики наливали bir neçə damcı müxtəlif настоек bir qədəh развлекались özünəməxsus соревнованиями: lazım idi tapmaq, onlardan водок ibarət kokteyl.



Özü də əsas meyar maddələr seçmək üçün tinkturası həmişə, ilk növbədə, onların dərman xassələri, sonra zövq üçün mədə. Ona görə də araq alınmayıb kimi deyil, сопровождающий etmək və ya digər yeməkləri, həm də profilaktik vasitə xəstəliklərdən.
Olmaması, müasir məişət texnikası və mövcudluğu çoxlu sayda ehtiyatlarının влекло arxasınca ehtiyac var, daha çox mətbəx köməkçi binalardan - ледник, zirzəmi. Bu xüsusilə aktualdır sezarlar. İndi belə binalar xilas kimi ya muzey eksponatlarının və ya hər hansı hökumət резиденциях. Maraqlı təsvir fransız prezident mətbəxi 70-ci illərdə, ötən əsrin kitab Жоеля Norma və P'єра Донс "Fransız mətbəx n'beş prezidentlərinin. Xatirələr aşpaz Yelisey sarayının ".

"Bu idi böyük otaq, sahəsi təxminən 200 kv. m, yüksək сводчатыми потолками: 5 metr altında сводом və 3 metr var divarlarının... Поздоровавшись ilə жандармом, daimi dəyər vəzifəsində, həmkarlarım və mən пересекали həyət etmək, sonra aşağı zirzəmi ilə çox dik və dar, çox deyil, bir metr enində, pilləkən olan mətbəxə apardı. Ona biz попадали vasitəsilə uzun və olduqca тесный посудомоечную, hər iki tərəfə olan dayanmışdılar masalar, örtülü сплавом qurğuşun və vöen -. Belə örtük пом'якшувало zərbə zamanı düşməsi mətbəx əşyaları və оберегало mis qazanlar olan erkən xarab olması. Müharibədən əvvəl su üçün qab yuyucu hələ грели köməyi ilə горелок altında yerləşdirilmiş hər баком... Əslində, bir mətbəx idi ayrıdır qabyuyan перегородкой. Onun bütün böyük yer öz növbəsində silk iki hissəyə. Birinci idi, qənnadı, məhz onun vasitəsilə biz keçirilib, ikinci oda. Mərkəzi qənnadı sahəsi 40 kv. m tuturdu четырехметровый разделочный stol, üzərində yaşadığımız istirahət tez-tez oynayan və stolüstü tennis. Yaxın soba, вделанной düz divar, olub soba ilə горелкой isə yer украшали qənnadı forma və mis. Кондитер işləyib əksinə, nazirlər kabinetinin şef-aşpaz, keçdi görə ikiqat şüşə qapı. Dərinliyində, bu, nazirlər kabinetinin idi кладовка, burada biz хранили müqəddəs ehtiyatı məhsulları ".

Ötən il Sankt-Peterburqda qərara alınıb yenidən tarix-məişət kompleksi "Юсуповский mətbəxi" Юсуповском sarayında. Qonaqlara saray yalnız söz verib nümayiş etdirmək maraqlı tarixən bərpa mətbəxə княжеского imarət XIX əsrin daxildir yenidən qurulmasını mətbəx inter'interyer ледника, şərab погребов, həm də imkan təmin etmək üçün cəhd yeməkləri, xüsusi старинным orijinal рецептам və сервированные üslubunda keçmiş dövrlərin.

Qeyd etmək lazımdır ki, rasional formaları məişət əşyalarının выработались çox erkən və sabit повторялись, faktiki olaraq heç bir dəyişikliklər, əsrlər boyu. Onların əksəriyyəti saxlanılır məişətdə müasir oturdu.

Yaranması yeni kulinariya texnik (məsələn, жарение frityürdə qızardılmış) verilməsinə səbəb olur ehtiyac, yeni mətbəx mexanizmləri, isə, buna görə də dəyişir inter'jer mətbəxinin ümumi. İnqilab кухонном inter'ери baş 1920-ci illərdə, zaman icad elektrik qaz. 1922-ci ildə amerikalı Stiven Поплавски icad bir qarışdırıcı.

Yeniliklər приживаются pis deyil, çünki, baxmayaraq ki, XX əsrin əvvəlləri idi ознаменовано kütləvi электрификацией məişət, bütün qane edir ki, iş üçün yeni cihazların tələb olunur elektrik.

Amma keyfiyyətli dönüş inkişafında mətbəx üsullar keçiriləcək yalnız İkinci dünya müharibəsindən sonra. Məhz o'görünür, yeni materiallar və dəyişir münasibət времяпрепровождению mətbəxdə. İstehsalçılar çalışırlar təmin rahatlıq üçün ev yiyəsi. Dizaynerlər экспериментируют yeni materiallarla və forması mətbəx üsullar və qab. Yeri gəlmişkən, çox az adam bilir haradan bilirdi ənənə выстр-ивать hissəsini mətbəx mebel (soba, moyka, iş stolu) boyunca bir divar isə ad masa və шкафчики ilə qablardan, yeməkdən boyunca başqa, kiçik вариациями, əlbəttə. Bitirdikdən sonra Birinci dünya müharibəsi, böyük şəhərlərdə Almaniya idi kəsiri недорогого съемного mənzil. Lazım idi ki, bir layihə yarada mənzil üçün iş ailələri ilə невысоким səviyyədə gəlir. Bu vəzifəni həll etmək mümkün австрийскому архитектору Marqaret Шютте-Ліхоцкі. Marqaret спроектировала компактную mətbəxə ölçüsü 1, 9 m 3 və 4-cü boyunca, birinin divarları olan idi, elektrik soba və boyu başqa - şkaf üçün qab və digər mətbəx ləvazimatları. Bir торца idi giriş otağı, dost - pəncərə bütün eni divarları. Bu mətbəx предназначалась yalnız yemək üçün. Kiçik en təkcə позволяла qənaət sahəsi, həm də минимизировала sayı addımlar lazım idi ki, nə ev yiyəsi. Necə deyilirdi alman mətbuatı, "qadın тратила az vaxt кухонную işini bilərdi, artıq işləmək fabrikində və ya ofisində". Və nəhayət, bu yetmişli-ci illərdə, ötən əsrin mətbəx oxşar olur ki, biz öyrəşmişik görmək müasir mənzillərdə və kataloqlarda daşınmaz əmlak.

Mariya DAİRƏVİ

Mənbə: Şəhər obozrenie daşınmaz əmlak

Mənbə: www. еremont. ru

No comments:

Post a Comment